Työkuume

Meitä vaivaa aina silloin tällöin jonkinlainen kuume, joka tarkoittaa polttavaa tarvetta saada jokin asia itselleen: vauvakuume, matkakuume, autokuume tai joku muu kuume. Yksi näistä kuumeista on työkuume, jolla tarkoitan valtavan suurta tarvetta vaihtaa työpaikkaa. Uskon, että aika moni ihminen potee tai on potenut tätä samaa kuumetta.

Jännitystä elämään

Työpaikan metsästäminen on aivan sairaan siistiä hommaa, jos ei ole pakkoraossa eli sinulla on tällä hetkellä työpaikka. Joka päivä ja jopa monta kertaa päivän aikana on pakko käydä ainakin useampi työpaikkailmoitusten nettisivusto läpi, vaikka työpaikkavahti olisi päällä. Jos sopivaa työpaikkaa ei löydy, työkuumeinen turhautuu. Mutta sitten, kun potentiaalinen työpaikka osuu silmään, niin ilo on ylimmillään! Jes, tuota minä aion hakea. Ja heti mahdollisuuden tullen, työhakemus ja CV alkavat muotoutua, ja ennen kuin huomaatkaan, olet painanut jo send-nappia. Tämän jälkeen alkaa piinaavan pitkä hakuaika, jonka aikana tuskailet lähettämäsi hakemuksesi riittävyyttä, mutta toisaalta luotat omaan kokemukseesi, jota työpaikkailmoituksessakin peräänkuulutettiin.

Kun hakuaika on vihdoin ja viimein ohi, alkaa todellinen jännitysnäytelmä. Jos puhelin ei soi ensimmäisten päivien aikana hakuajan päätyttyä, tietää se usein huonoa. Mutta jos se soi ja saat kutsun haastatteluun, olet onnesi kukkuloilla ja alat valmistautua henkisesti työpaikkahaastattelua varten. Otat kunnolla selvää, mitä kyseinen yritys oikein tekeekään ja missä se sijaitsee fyysisesti, ja mietit vastauksiasi valmiiksi: miksi haen kyseistä tehtävää, mikä minua töissä motivoi, mitkä ovat minun vahvuudet ja toisaalta kehityskohteet, mitä odotan esimieheltäni, miten toimin tiimissä ja niin edelleen. Itsensä kehumisen lisäksi hankalaa voi olla myös oman palkkatoiveen esittäminen. Nykyistä palkkaa alempaa palkkaa harva haluaa saada uudessa työtehtävässään, mutta miten hinnoitella oma osaaminen tietämättä kyseisen yrityksen palkkatasoa? Tietenkin palkasta aina neuvotellaan, joten jos sinut tehtävään halutaan valita, yritys varmasti keskustelee asiasta kanssasi, mikäli palkkatoiveesi on liian korkea.

Riippuen yrityksestä ja haettavasta tehtävästä, haastatteluja voi olla yksi tai useampi. Tämän jälkeen yleensä testataan hakijan numeerista, verbaalista ja loogista päättelykykyä psykologin haastattelua unohtamatta. Testien jälkeen saatat tuntea itsesi todella tyhmäksi, sillä ne voivat olla hyvin vaikeat. Mutta onneksi tulet pian järkiisi, sillä kukaan normaali työssäkäyvä ja mahdollisesti vielä perheellinen ihminen ei voi olla akateemisten superälykköjen ja –nerojen keskitason yläpuolella. Testitulokset saatuasi huokaat helpotuksesta, sillä ne menivätkin ihan mukavasti.

Viimeinen odotus

Viimeiset kärsivällisyyttäsi koettelevat tunnit ja päivät koittavat testien jälkeen, kun odotat lopullista päätöstä ja ilmoitusta yritykseltä. Jos soittoa ei kuulu, vaikka on luvattu, tietää se tässäkin tapauksessa huonoa. Toisaalta rekrytoinnit kestävät välillä yllättävän kauan erilaisista syistä johtuen. Jos saat myönteisen vastauksen ja sinut valitaan tehtävään, työkuumeesi laskee ja alat orientoitua uusiin haasteisiin. Mutta jos sinua ei syystä tai toisesta valita hakemaasi tehtävään, alkaa niin sanottu suruaika, jonka pituus riippuu siitä, kuinka kovasti halusit hakemaasi työtehtävää. Suruajan jälkeen, työkuumeesi tuskin on hellittänyt ja alat metsästää uutta työpaikkaa. Luultavasti oletkin tehnyt tätä jo samanaikaisesti edellisen tehtävän kanssa, jota juuri hait.

Milloin työkuumeesta sitten paranee? Todennäköisesti sitten, kun vihdoin saat uuden työpaikan tai huomaat oman nykyisen työpaikkasi olevan sittenkin ihan OK.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s