Rakas työystävä

Olen viime aikoina miettinyt paljon työystävien merkitystä, sillä olen taas kohta ”menettämässä” yhden. Omaan viihtymiseeni vaikuttaa suuresti se, että työpaikallani on sellaisia henkilöitä, joiden seurassa viihdyn hyvin ja joiden kanssa voin puhua myös omista henkilökohtaisista asioista. Työystäviä on eritasoisia ja tällä tarkoitan asioiden tasoa, joista keskustelen heidän kanssaan. Joidenkin kanssa puhutaan tietenkin työasioista eikä paljon muusta. Toisten kanssa synkkaa taas paljon syvemmin ja puheenaiheissa ei ole mitään rajoitteita, toisin sanoen kuinka paljon henkilökohtaisia asioita jaan heidän kanssaan. Koska vietämme viikossa vähintään 37,5 tuntia työpaikalla, on väliä, keiden kanssa siellä työskentelee. Olen onnekas, sillä minulla on ja on ollut hyviä tyyppejä ympärilläni.

Työystävä tukee, auttaa ja kuuntelee

Ensinnäkin hyvien työystävien kanssa on kiva tehdä töitä yhdessä. Mutta työystävän merkitys korostuu silloin, kun itsellä on haasteita joko töissä tai henkilökohtaisessa elämässä. On hyvä, jos työpaikalla on sellainen henkilö, jolle voi puhua töissä tapahtuneista asioista ja hän osaa auttaa sinua niissä. Monesti hän osaa laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin, eikä työasiat enää tunnu niin suurilta. Jos taas käyt läpi muutoksia henkilökohtaisessa elämässä, työystävä pystyy auttamaan monin eri tavoin ja monesti auttaa, kun saa puhua asioista pelkästään ääneen. Varsinkin, jos myös työystävällä on sama tilanne päällä, niin ajatusten vaihdosta saa molemmat paljon apua, voimaa ja ideoita. Itselleni on tärkeää, että voin puhua omista asioistani muutaman läheisen työystävän kanssa ja heistä on ollut ihan valtavasti apua esimerkiksi oman urasuunnan kirkastumisessa. Ja nyt, kun ajatus yrittäjyydestä on puhjennut kukkaan, he sparraavat minua keinojen löytämisessä tämän välivaiheen aikana ja kannustavat niinä hetkinä, kun oma mieli temppuilee. Ja jos työpäivän aikana en ehdi jutella työystävän kanssa kuulumisista, niin soitamme toisillemme ”päivän tärkeimmän telcon” kotimatkalla autosta ja käymme päivän polttavimmat puheenaiheet silloin läpi. Tai yhteisillä juoksulenkeillä, jos vain aikataulut sopivat yhteen.

Ystävyys säilyy työpaikan jälkeenkin

Olen vaihtanut urani aikana työpaikkaa joitakin kertoja ja joidenkin työystävien kanssa yhteydenpito on onneksi säilynyt. Myös nykyisessä työpaikassani olen joutunut luopumaan työystävistä. Ensi alkuun järkytys on saattanut tuntua suurelta. Miten pärjään ilman joka päiväistä keskustelua ja näkemistä? Tilanne ei kuitenkaan olen niin paha kuin miltä ensi alkuun tuntuu ja vaikka yhteydenpito harvenee, se ei onneksi lopu ja jälleennäkemisen riemu on sitäkin suurempaa. Nyt, kun yksi työystävistäni on lähdössä pois, on vaikea kuvitella, ettei hän kohta enää istu viereisessä huoneessa enkä voi hänen kanssaan keskustella joka päivä kasvokkain, myös tietenkin työasioista. Lupasimme kuitenkin pitää yhteyttä ja se helpottaa mieltäni.

Ei siis ole samantekevää keiden kanssa teet töitä yhdessä. Töihin on mukava tulla, kun vastassa on hyviä työystäviä. Ja haastavina aikoina työystävillä on suuri vaikutus omaan jaksamiseen ja motivaatioon töissä oli kyse sitten työasioista tai omista asioista.

Rakas työystäväni, toivon sinulle onnea ja iloisia työpäiviä uudessa työpaikassasi. Toivottavasti löydät sieltä uusia työystäviä, joiden kanssa jakaa ilot ja onnistumiset sekä surut ja harmitukset!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s