Lukeminen kannattaa – aina

Minusta on tullut pienen pieni lukutoukka. Toisaalta kaikki kirjat, varsinkaan klassikot, eivät välttämättä kiinnosta. Mutta tärkeintä on, että lukee, edes jotakin. Klassikoihin varmasti palaan vielä myöhemmin. Itse aloin lukea taas säännöllisesti viime syksynä, sillä oma elämäntilanteeni kaipasi ”teoriaa” tuekseen. Miten ihmeessä saan itselleni sellaisen työn, jota voin tehdä ulkomailta käsin? Tähän mennessä olen lukenut 14,5 kirjaa, viime loka-marraskuusta lähtien! Kaksi kirjaa on odottamassa makuuhuoneessa ja yksi postissa tulonpäällä. Voisi sanoa, että olen hiukan hurahtanut.

Aika ennen lukuharrastusta

Opin lukemaan vasta koulussa. Muistan hyvin, kun saman ikäinen serkkuni osasi lukea TV-ohjelmia lehdestä ennen koulua, enkä itse vielä osannut. Äitini lohdutti, että opin kyllä sitten koulussa. Ja niin opinkin. Lapsena kävin ahkerasti kirjastoautossa sekä kirjastossa ja lainasin Tiina-kirjoja. Lukemisesta tuli osa pienen lapsen arkea. Vuodet kuluivat ja tuli ylioppilaskirjoituksiin lukemisen aika. Lukuloma meni nopeasti ja kirjoitukset sujuivat hyvin. Välivuoden jälkeen aloitin kauppatieteiden opinnot Tampereen yliopistossa ja valmistuin 4 vuoden päästä. Ja PUM. Yhtäkkiä en lukenut varmaan mitään 10 vuoteen. Ainakaan yhtäkään kirjaa. Ainakaan loppuun asti.

10 vuotta valmistumisen jälkeen aloin opiskella työ- ja organisaatiopsykologiaa avoimessa yliopistossa. Se oli todella kiinnostavaa ja aivan erilaista kuin nuorena, sillä nyt kaikkea lukemaansa pystyi vertaamaan suoraan kokemaansa työelämässä enkä ollut pelkän teorian varassa. Jatkoin ainetta vielä aineopintojen verran, sillä aihe kiinnosti ja kiinnostaa edelleen.

Ajoittain luin myös joitakin kirjoja. Otin yhtenä vuotena jopa tavoitteeksi yhden kirjan kuukaudessa ja sain ehkä neljä kirjaa luettua. Sivusta seurasin miestäni, jolla oli aina joku kirja menossa ja jos ei ollut, niin hän hankki sellaisen pikimmiten. No nyt minusta on tullut samanlainen, kirjojen ahmija. Iltaisin tosin on haastavaa, kun ainoa hyvä hetki lukemisille on sänky, enkä ehdi kovinkaan monta sivua lukea ennen nukahtamista.

Lukeminen on in

Puolessa vuodessa olen lukenut enimmäkseen omaan nykytilanteeseeni sopivia ja mieltä boostaavia kirjoja. Viime vuoden urakriiseilyni lopuksi, kun viimein ajastus ulkomaillemuutosta kirkastui, aloin miettiä, että miten saan tavoitteet toteutumaan? Sitten muistin mieheni vetovoimanlaki-kirjat ja aloin lukea niitä. (Jos et koskaan ole tutustunut Salaisuuteen tai muihin vastaaviin kirjoihin, niin suosittelen. Ne ovat todella jännittäviä kirjoja!) Kun pääsin aiheeseen syvemmin, niin aina lukemassani kirjassa viitattiin johonkin toiseen kirjailijaan, ja näin päädyin aina seuraavaan kirjaan. Luin yhden kirjan muutamassa päivässä tai korkeintaan yhden viikon aikana. Jäin niihin tavallaan jopa koukkuun: tuntui, että jos en lue koko ajan jotakin tilannettani edistävää kirjaa, niin en pääse asian kanssa (eli ulkomaille muuton kanssa) eteenpäin. Luin myös kirjan naisesta, joka vuoden aikana kokeili erilaisia self helpejä. Vähän niin kuin olisin lukenut itsestäni! Harjoitin kiitollisuutta, tein unelmakarttoja mielessäni ja visualisoin tulevaisuutta. Osa kirjojen harjoituksista meni ihan överiksi enkä todellakaan ehtinyt saatikaan halunnut tehdä kymmeniä harjoituksia päivässä. Uskon silti, että niistäkin jäi jotain mieleeni ja työstän niitä alitajunnassani päivittäin.

Yhden kirjan mukaan asiat tapahtuvat ajatuksen voimalla, toisen kirjan mukaan taas yksi askel kerrallaan itse niitä tehden. Ehkä kirjoitan joskus oman kirjan sopivia oppeja yhdistellen, hah. Oman mielen voima voi yllättää. Nyt, kun ajattelen aikaa taaksepäin, niin moni asia, mitä olen joskus ajatellut, on toteutunut. Universumi kyllä järjestää asiat, mutta tyyli voi olla vapaa. Tai sitten olen itse alkanut tehdä ajattelemiani asioita. Mene ja tiedä.

Summa summarum

Lukeminen kannattaa, oli kädessä sitten mikä kirja tahansa. Sanavarasto rikastuu ja sitä oppii myös kirjoittamaan muitakin tekstejä kuin tekstiviestejä tai sähköpostia. Ja kun kirjan aihe on itselleen mieluinen, kirjan saa nopeastikin luettua. Ehkä joskus alan kuunnella jopa äänikirjoja, mutta toistaiseksi haluan, että kirja on fyysisesti minulla kädessä. Nyt vain ihmettelen, että miksen aina ole lukenut näin paljon kuin nyt. Olisin varmasti monta asiaa fiksumpi (tai hömpämpi) kuin nyt! Ja jos ei näistä kirjoista muuta hyötyä tule olemaan, niin olenpahan taas alkanut lukea.

2 kommenttia artikkeliin ”Lukeminen kannattaa – aina

  1. Asiantuntija sanoo:

    Itse pidän myös lukemisesta ja varsinkin sanavarastoni on kehittynyt huimasti siitä alkaen kun aloin lukemaan kirjoja enemmän. Olen viime aikoina kuunnellut äänikirjoja ja sinunkin tulisi ehdottomasti kokeilla niitä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s