Tulevan yrittäjän tuki ja turva

Ympärillä olevat oikeanlaiset ihmiset ovat tulevan yrittäjän tuki ja turva, ainakin minun kohdallani. Ja oikeastaan tämä pätee ihan kaikkeen muuhunkin, kuin yrityksen perustamiseen. Jos sinulla ei ole tukiverkkoa ympärilläsi, kuka sinua sitten kannattelee ja kannustaa eteenpäin haasteissa ja muutostilanteissa?

Oikeat ihmiset ympärillä saavat asioita tapahtumaan kuin taian avulla. Heti, kun uskalsin alkaa puhua oman yrityksen perustamisesta ääneen, olen saanut aivan valtavasti apua, kannustusta, rohkaisua, vinkkejä, faktoja sekä draivia alkaa toteuttaa omaa unelmaani. Mutta tärkein henkilö tässä kaikessa olen kuitenkin minä itse. Sillä jos minä en usko itseeni ja tulevan yritykseni menestymiseen, ei usko kukaan muukaan. Yksin ei silti tarvitse pärjätä.

Kuka voi auttaa sinua?

Ilkka Koppelomäen Saat mitä haluat -kirjan innoittamana aloin keväällä miettiä henkilöitä, jotka voisivat auttaa minua. Otin yhteyttä saman alan verkostooni, jopa tulevaan kilpailijaani, jotka kertoivat hyviä vinkkejä sekä alan näkymiä. ”Niin kauan kun on kilpailua, niin kauan on potentiaalisia asiakkaita”, sain vastaukseksi yhdeltä kontaktiltani. Tämä rohkaisi minua jatkamaan ajatustyötäni omasta yrityksestäni.

Vasta kun uskaltaa avata suun ja kertoa tavoitteestaan, asiat alkavat loksahdella pikku hiljaa paikoilleen. Näin sain itselleni myös yhtiökumppanin, vaikka yhteinen yritys oli aluksi vain ihan vitsi! Tämän jälkeen ajatusta on työstetty puolin ja toisin, ja yrityksemme alkaa pikku hiljaa edistyä.

Ja kun puhuu omasta tavoitteistaan muille, joku osaa neuvoa suoraan tai sitten joku puolestaan tietää jonkun toisen, jolta kysyä apua. Pian huomaat, että suunnitelmasi alkaa toteutua ihan juuri niin kuin suunnittelitkin alussa!

Oma tukiverkkoni

Omalle kohdalleni on osunut mitä parhain tukiverkko. Heiltä olen saanut ihan valtavasti apua ja tsemppiä, mutta myös haastamista hyvässä mielessä. Mieheni on myös yrittäjä ja hän on kuin kävelevä tietopankki mm. yrityksen perustamisen, yrityksen pyörittämisen, verotuksen, taloushallinnon sekä muiden vastaavien suhteen. Saunan lauteilla on hyvä keskustella ”työasioita”. Hän myös tietää, ettei yrittäminen ole mitään ruusuilla tanssimista eikä ehkä alussa ollutkaan kovin innostunut omalle suunnitelmalleni. ”Miten aiot saada asiakkaita ja liikevaihtoa?” oli hänen varmaan ensimmäinen kommentti asiaan. ”Miten itse sait asiakkaasi?” vastasin hänelle näppärästi ja hän ymmärsi pointtini.

Nykyiset lähimmät työkaverini, esimieheni mukaan lukien, tukevat minua myös paljon. Työpäivät tuntuvat paljon hauskemmilta, kun voi kahvitauolla unelmoida jonkun toisen kanssa, jolla on myös oma elämä muuttumassa. Tietenkään entisiä työkavereita unohtamatta: tulevan yrityksemme nettisivuista sekä visuaalisesta ilmeestä tulee huolehtimaan vanha työkaverini kontakteineen.

Veljeni on myös ihan huippu tsemppari ja hän on hengessä mukana. Häneltä saa myös hyvää IT-tukea, jota tarvitaan tietenkin yrityksessä kuin yrityksessä.

Lisäksi somehan on ihan pullollaan vastaavassa tilanteessa olevia henkilöitä tai jo jonkun aikaa yrittäneitä, joilta saa tärkeää vertaistukea. Kun joku toinen pärjää, luo se uskoa myös omaan tilanteeseeni.

Hyödynnä omaa tukiverkkoasi

Siispä lopuksi, jos ja kun sinulla on tavoite, ongelma tai jokin muu asia, jota et saa yksin eteenpäin tai ratkaistua niin muista nämä:

 1. AVAA SUUSI: Tämä on ihan ehdoton edellytys. Kun kerrot tavoitteestasi muille, saat apua ja tukea, ehkä myös haastamista. Mutta älä ota sitä negatiivisena. Se auttaa sinua työstämään tavoitettasi sekä sen saavuttamista entistä paremmaksi. Kun avaat suusi, tavoitteesi kirkastuu myös omassa päässäsi ja olet varmempi siitä, että olet valinnut oikean polun. Ja tukiverkkkosi tsemppi on korvaamatonta.
 2. ETSI TIETOA NETISTÄ JA LUE ALAN KIRJALLISUUTTA: Netissä on tietoa ja ”tietoa” yllin kyllin, myös erilaisista keskusteluryhmistä voi saada apua tai ainakin monta erilaista mielipidettä. Samoin alan kirjallisuudesta saa vastauksen moneen asiaan. Tarkista vaan, ettei kirjojen tieto ole vanhentunutta.
 3. KYSY JA PYYDÄ APUA: Mieti kuka sinua voi auttaa ja ota yhteyttä entisiin ja nykyisiin tuttaviisi, työkavereihin ja muihin vastaaviin. Älä epäröi kysyä, sillä apua saa varmasti. Joku tuntee aina jonkun toisen, joka voi auttaa sinua.
 4. HYÖDYNNÄ ALITAJUNTAASI: Sinä ja sinun ajatuksesi ovat tukiverkkosi ydin. Anna ideoidesi ja ajatustesi jäädä muhimaan alitajuntaasi, jos et heti tiedä vastausta kysymykseesi tai et osaa tehdä päätöstä. Se kyllä työstää sinulle vastauksen pienen ajan kuluttua ja ajatuksesi kirkastuvat. Mahdottomatkin ajatukset alkavat tuntua mahdollisilta!
Asking for help is a sign of strength

4 kommenttia artikkeliin ”Tulevan yrittäjän tuki ja turva

 1. Hivonen sanoo:

  Samojen ajatusten parissa olen istekin ollut viimeisen vuoden kun oman yrityksen perustin. Kun en itsekään kaiken maailman varaston kiertoja ja kirjanpitojuttuja heti ymmärtänyt, oli tukiverkosto todella tärkeä juttu. Täytyypä lukea tuo suosittelemasi kirja myös.

  Tykkää

 2. Hirvonen sanoo:

  Kyllä vain, ja meillä helpotti hieman kyllä sekin että ostettiin yritys, niin oli joitain asioita valmiina. Tietysti jonkin verran yritysjärjestelyitä oli alkuun. Luin jo kirjan ja se oli kyllä todella hyvä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s