Ambivertti yrittäjä

Olen aina luullut olevani introvertti, joka pystyy kyllä tilanteen vaatiessa venymään myös ekstrovertimpään suuntaan. Kunnes joitakin viikkoja sitten silmiini osui näiden kahden välimuoto eli ambivertti. En ymmärrä, miten en ole aikaisemmin kuullutkaan tästä kaverista, mutta otettuani selvää tarkemmin, taidan sittenkin olla tämä ambivertti. Ja kohta olen ambivertti yrittäjä, joka kohtaa pelkonsa silmästä silmään ja joutuu MYYMÄÄN palvelujaan!

Olen joskus hassusti ajatellut, että onneksi en ainakaan joudu myymään palveluja yrityksille ja että on paljon helpompaa istua pöydän ”tällä puolella” ja sanoa vaan ei kiitos. No, tilannehan tulee muuttumaan täysin päinvastaiseksi ja kohta itse olen soittamassa, lähettämässä sähköpostia, tapaamassa potentiaalisia asiakkaita ja toivomassa, että joku näistä päätyisi maaliin asti. Enhän minä ole mikään myyjä! Erikoinen tilanne, mutta aion selvitä tästäkin haasteesta.

Intro vai ambi?

Työelämässä olen pärjännyt introverttina mielestäni ihan mukavasti. Urani alkuvaiheessa minua jännitti kaikki esiintymistilanteet ja jopa palaverit, ja pyrin välttämään niitä niin hyvin, kuin pystyin. Onneksi vuosien kuluessa jännittäminen on vähentynyt, mutta ei se ihan kokonaan ole poistunut. On kaiketi ihan normaalia jännittää esiintymistä, sillä silloin siinä skarppaa paremmin ja myös valmistautuu etukäteen huolellisemmin. Jopa jotkut ammattiesiintyjät potevat ramppikuumetta, joten se lohduttaa edes vähän. Ja nykyäänhän pidän koulutuksia ja muita puheenvuoroja normityöni puolesta säännöllisesti, ja jopa pidän siitä! On tietenkin helppoa puhua aiheesta, jonka tuntee hyvin.

Porukassa en todellakaan ole se puheliain tyyppi, vaan sanon sitten, kun minulla on asiaa. Annan muiden puhua ja välillä työkaverit puhuvatkin niin teknisiä asioita, joita en edes ymmärrä, ja tällöin on hieman haastavaa edes kommentoida. Meillä on ihan mahtava työporukka, jossa huumoria lentää sinne ja tänne. Välillä olen itse maalitauluna ja välillä taas tähtään muihin. Jos on ollut minun mittapuun mukaan ”liian sosiaalinen” päivä, haluan olla työpäivän jälkeen vain ihan hiljaa ja sammutan radion sekä autossa että kotona. Samoin työreissussa, kun on ensin koko päivän puhunut ulkomaan kollegoiden kanssa ja sen jälkeen edustanut vielä illallisella, voi olla hieman tyhjä olo ja hotellihuone on kutsuvampi kuin koskaan. Jos taas olen liian paljon yksin, tylsistyn. Jos puolestaan liian paljon muiden seurassa, häviää energiat ihan kokonaan. Tämä voisi kuulostaa siis ambivertilta.

Mikälaisen roolin otan sitten ryhmässä? Riippuu tilanteesta. Jos ryhmällä on vetäjä, niin hän saa minun puolestani vetää, mutta jos kukaan muu ei ota vastuuta, niin hoidan homman kyllä. Toki toimin oman tehtäväni puolesta erilaisten palaverien ja projektien vetäjänä, mutta jos ryhmänvetoroolia ei ole erikseen sovittu, toimin edellä mainitulla tavalla.

Tiedä sitten olenko intro- vai ambivertti, varmaan riippuu aina vähän tilanteesta, porukasta, päivistä ja tähtien asennosta!

Vihreä idiootti

Minulle on nykyisessä työpaikassani tehty pariinkiin eri otteeseen ”värianalyysi”, jonka tuloksena on selvinnyt, että olen vihreä. Mielestäni tunnistan kuvauksesta itseni oikein hyvin. Luettuani Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni -kirjan vihreän tyypin tunnusmerkit (sekä hyvät että huonot puolet) totesin hänen vain vahvistavan omaa käsitystäni tästä asiasta. Vihreät ovat mm. ystävällisiä, hyviä kuuntelijoita, rauhallisia, luotettavia, tiimipelaajia sekä huomaavaisia. He eivät pidä muutoksista ja inhoavat konflikteja. He eivät välttämättä kerro omaa mielipidettään, vaan saattavat puhua selän takana, varsinkin kun kyse on arkaluontoisista asioista.

Minkälainen on sitten vihreä myyjä? Se onkin hyvä kysymys. Olen Eriksonin kanssa samoilla linjoilla siitä, että vihreän myyjän vahvuus on ehdottomasti kuuntelutaito. Vihreä myyjä kuuntelee tarkkaan, mitä toinen osapuoli sanoo eikä yritä tuputtaa ”kaikkea kaikille”. Uskon myös, että kaupat syntyvät silloin, kun palvelu tai tuote vastaa juuri tismalleen asiakkaan tarpeita JA kun henkilökemiat toimivat (tismalleen sama kuin rekrytoinnissakin). Tässä kohtaa vihreä on vahvoilla, sillä hän mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen ja varoo ärsyttämästä toista.

Tämä teksti olkoon siis kannustukseksi kaikille vihreille, introverteille tai muuten vain epävarmoille myyjille ja tuleville yrittäjille. Vihreät/introvertit eivät ole sen huonompia myyjiä kuin muunkaan väriset tai ekstrovertit. Jokaisella meillä on vahvuuksia ja kehityskohteita. Idiootti on se, joka ei tee kehityskohteilleen mitään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s