Muutosten vuosi

Tämä vuosi on itselleni ja perheellemme niin sanotusti isojen muutosten vuosi. Yksi henkilökohtainen muutos itselleni on se, että olen siirtynyt palkkatöistä päätoimiseksi yrittäjäksi. Tämä on ollut useamman vuoden tavoite ja nyt se on sitten tapahtunut! Siitä tulen varmasti kirjoittamaan vielä oman postauksen. Mutta toinen koko perhettä koskeva muutos on muutto Etelä-Ranskaan! Neljä vuotta sen toteutumiseen meni ja nyt se vihdoin toteutuu! Ihanaa ja jännittävää! Paikkahan on meille entuudestaan tuttu, sillä asuimme Etelä-Ranskassa 7kk juurikin 4 vuotta sitten. Nyt muutamme sinne toistaiseksi. Koti jää kuitenkin myös Suomeen, jossa aiomme asustaa ainakin kesäisin.

Fontvieille

Asunnon ostaminen Ranskasta

Asunnon ostaminen Ranskasta on paljon työläämpi prosessi kuin mitä Suomessa. Ja se kestää myös kauan. Kannattaa siis varautua useamman kuukauden kestävään ja monimutkaiseen ostoprosessiin, jos mielii hankkia asunnon Ranskasta. Itse kävimme katsomassa asuntoja Ranskassa kesällä 2020. Teimme tarjouksen ensin yhdestä asunnosta, mutta se ei mennyt läpi ja päädyimme tekemään toisen tarjouksen toisesta asunnosta. Se hyväksyttiin marraskuussa 2020 ja lopullinen kauppa tehtiin huhtikuussa 2021. Tarjouksen tekeminen asunnosta ei Ranskassa sido tarjouksen tekijää, toisin kuin Suomessa. Esiopimuksenkin jälkeenkin on vielä joitakin päiviä aikaa vetäytyä kaupasta menettämättä rahojaan. Koko kaupankäynti ja siihen liittyvät asiakirjat olivat luonnollisesti ranskaksi, mutta onneksi meillä oli kaksi suomalaista kiinteistövälittäjää auttamassa meitä. Myös myyjällä oli oma välittäjä. Välityspalkkio jaettiin kaikkien kolmen välittäjän kesken, mikä myös eroaa Suomen käytännöstä. Koronan vuoksi esisopimus ja lopullinen kauppa tehtiin valtakirjoin etänä, joten säästyimme turhalta matkustamiselta. Suosittelen siis käyttämään paikallisia suomalaisia välittäjiä, joilla on asiantuntemus Ranskan lain kiemuroista, notaareista, pankeista, vakuutuksista sekä tietenkin ranskan kielestä. Useampi kymmensivuiset esisopimus sekä varsinainen kauppakirja olivat luonnollisesti ranskaksi, joka ei vielä ihan taivu.

Ensimmäinen päivä omassa kodissa

Remontoijan pienempi unelma

Ostamaamme asuntoa ei onneksi tarvinnut pahemmin rempata, mutta toki pääsimme sitäkin tekemään. Sininen kokolattiamatto vaihtui vaaleaan saarniparkettiin ja tapetit revittiin seinistä ja tilalle maalia. Remonttitarvikkeet toimme Suomesta, niin ei tarvinnut ihmetellä Ranskassa tarvikkeiden perään. Kylpyhuonetta ei onneksi tarvinnut remontoida, vaan se sai jäädä ”spa-maiseksi”. Keittionkaapit saavat uudet nupit ja remonttitarve keittiölle arvioidaan myöhemmin. Aika vähällä siis päästiin, sillä asunto on muuten hyvässä kunnossa eikä talo ole kovinkaan vanha.

Kokolattiamatto vs. saarniparketti
Lapsityövoimaa

Koulu ja työ

Muutto Ranskaan tulee olemaan tyttärellemme suurempi muutos kuin mitä meille aikuisille. Hän aloittaa siellä koulun ja saa uudet kaverit ja kuviot, ja tietenkin ranskaksi. Onneksi olemme valmistelleet häntä muuttoon ranskalaisen au pairin ja ranskankielisen päiväkodin avulla.

Koulu on lähellä kotiamme ja pääsemme sinne helposti kävellen. Ranskassa kuten muissakin etelän maissa lapset viedään ja haetaan koulusta kotiin. Kouluviikko on nelipäiväinen eli keskiviikko on vapaa. Tämä saattaa asettaa pieniä haasteita vanhemmille, jos kumpikin vanhempi käy töissä. Meille tämä sopii ainakin näin alkuun oikein hyvin, sillä me vanhemmat olemme yrittäjiä ja teemme omia töitämme Ranskasta käsin. Etätyöt siis jatkuvat edelleen.

Etätöitä ergonomisesti sohvalta käsin

Elämää Rivieralla

Tarkoituksena on siis asua Etelä-Ranskassa, ihan Monacon vieressä, toistaiseksi. Samalla herätän henkiin myös tämän blogini, joka on elänyt luvattoman kauan hiljaiseloa. Mitä pidempi tauko tulee kirjoittamisesta, sitä korkeammaksi nousee kynnys kirjoittaa yhtikäs mitään. Mutta nyt minulla on sellainen tunne, että asiaa tulee riittämään paljonkin! Tervetuloa siis seuraamaan arjen asettumista, yrittäjän elämää ja uusia kokemuksiamme Rivieralla!

Monacon kaduilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s